L’esport a Grècia i l’esport actual.

Aquesta entrada és el resultat d’una recomanació (d’un company especialista en cultura grega) podria ser, i ja seria molt, un motiu de creixement i enriquiment professional, però en aquest cas a més suposarà una excel·lent eina per fer arribar a l’alumnat el coneixement exacte i profund de les aportacions i influència que la cultura grega ha tingut i te encara avui en el mon de l’esport.

No és una novetat que el tema dels JJOO de l’antiguitat es tracta a l’EF actual, però poder fer-ho de forma més fiable i allunyada de clixés i tòpics és sens dubte una bona noticia i motiu d’agraïment (gràcies Manel). https://www.march.es/videos/?p0=12002

Tampoc és un secret que a aquest espai s’ha tractat l’esport com a element social (destacant-ne la seva influència): https://educaciofisicapep.wordpress.com/2018/12/20/penos-resum/

O que s’ha tractat el tema olímpic en relació a l’actualitat o a la història: https://educaciofisicapep.wordpress.com/2016/08/18/sera-el-record-dels-jj-oo/

https://educaciofisicapep.wordpress.com/2018/10/12/50-anys-del-gran-canvi/

De forma resumida els promotors de l’acte (la Fundación Juan March) han publicat la següent ressenya, que m’he permès incorporar com a reclam i com a introducció a la interessant conferència.

La pregunta a la que vamos a tratar de contestar en la primera conferencia tiene una primera respuesta obvia: los griegos antiguos practicaban el deporte porque es bueno para la salud (física, intelectual y moral) y además porque puede ser divertido. Pero los griegos también tenían otras razones muy poderosas para practicar el deporte, tal vez menos obvias para nosotros.

Por un lado, para los griegos antiguos el deporte simboliza la civilización (y en concreto la civilización griega), ya que consideraban que la práctica organizada del deporte era una de las señales que indicaban que una sociedad había alcanzado un alto grado de civilización. Por otro lado, en la Grecia antigua las competiciones deportivas eran hechos religiosos, actos de culto. Conforme en el deporte griego fueron cobrando mayor peso elementos “profanos” (influencia política, peso económico, creciente carga espectacular, irrupción del deporte profesional, etc.), esos vínculos que unían deporte y religión se fueron relajando, pero nunca se perdieron del todo (y es una de las causas que explica la oposición frontal a las competiciones deportivas de muchos defensores del cristianismo); y ese carácter religioso se mantuvo de manera especialmente intensa en las competiciones deportivas femeninas.

Finalment no puc deixar de comentar l’efecte que ha tingut en mi la conferència en dos sentits:

  1. El primer relacionat amb la meva formació i amb l’EF ja que permetrà tenir i transmetre una visió més precisa i no influenciada per tòpics i/o clixés molt estesos (el més comú de tots: el paper de la dona als jocs).
  2. I el segon més enllà de l’EF que te a veure amb el que he destacat del resum (civilización), que d’entre els molts aspectes és el que contrasta amb major mesura amb la més rabiosa actualitat de l’esport.

EN DEFINITIVA UNA LLIÇÓ MAGISTRAL, QUE MÉS DE 2000 ANYS DESPRÉS ENS MOSTRA QUE EN ALGUNS ASPECTES NO S’HA AVANÇAT TANT COM POTSER ALGUNS PENSAVEN.

VEURE-LA, SERÀ SEGUR UNA BONA CURA D’HUMILITAT…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s